Следвайте Гласове в Асоциацията на прокурорите в България излезе с протестна

...
Следвайте Гласове в Асоциацията на прокурорите в България излезе с протестна
Коментари Харесай

Прокурорската асоциация се възмути от изказване на Мирчев, иска реакция от ВСС

Следвайте " Гласове " в 
Асоциацията на прокурорите в България излезе с протестна декларация във връзка изявление на депутата от Демократична България Ивайло Мирчев и настоя прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет да реагира. В декларация на асоциацията се цитират думите на Мирчев, изказани на 11 декември т.г. във връзка неприемането на страната ни в Шенген.

" В национална медия представителят на законодателната власт съобщи следното: "...имаме основен прокурор, който се е сраснал с проведената престъпност. " Идентични неприемливи нападки към Прокуратурата на Република България /ПРБ/ насочи още веднъж пред националната медия същата политическа фигура повече от година по-рано - на 17.09.2021 година, с изказванието: " Когато мафията си има основен прокурор, не ви трябват нито министри, нито министър председател ", цитират народния представител от асоциацията на прокурорите.
С сходни изявления поредно и безпочвено се уронва престижът на Прокуратура на Република България, с което се заплашва и върховенството на правото в Република България ", заключават прокурорите.
" За следващ път сме изправени пред жестоко тъпчене на правилата на разделяне на управляващите и на самостоятелност на правосъдната власт, направено от представител на законодателната власт. Чрез цитираните изказвания, въпреки отправени персонално към фигурата на основния прокурор, непосредствено се вършат внушения, че решенията в прокуратурата по преписки и каузи не се взимат от прокурорите по тяхно вътрешно разбиране, а под давление на външни въздействия. С това жестоко и безпричинно се визира престижът на всеки един български прокурор, с което съществено се заплашват конституционните устои на правовата страна ", показват още в декларацията си от Асоциацията на прокурорите.

" Твърдо и изрично се противопоставяме на всевъзможни внушения от сходно естество, които освен не способстват за създаване и запазване на престижа на част от държавната власт, само че и в противен случай - разрушават го. Смятаме, че с това се накърнява и престижът на българската страна като цяло, както в визиите на нейните жители, по този начин и пред европейките ни сътрудници. Защото българската прокуратура е част и постоянно ще бъде част от българската страна ", припомнят те.
" Опитите за оказване на напън върху прокуратурата, без значение по какъв начин са замаскирани, са в остро несъгласие с европейските полезности и нападателно разрушават постигнатото досега вследствие на дългогодишни старания приобщаване на Република България към европейското семейство ", предизвестяват от асоциацията.
" Със страдание установяваме, че офанзивите против Прокуратура на Република България в изявленията на обособени политически фигури, които изявления са прикрити под една или друга форма, в това число зад фасадата на съответни нападки против избрани прокурори, са към този момент трайна и извънредно рискова наклонност за опорочаване и дискредитиране на прокурорската институция ", установяват прокурорите.
" Апелираме към взаимоотношение сред управляващите, каквото е открито в Конституцията на Република България, и към гонене на персонални цели единствено посредством законни средства. Призоваваме и Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет да упражни пълномощията си за взимане на отношение по случая на съображение признатия с Решение на ПК на Висш съдебен съвет от 20.03.2019 година " Механизъм за обществена реакция на ПК на Висш съдебен съвет при положение на засягане на независимостта и положителното име на прокурори и следователи ", приключва позицията на прокурорите.

Източник: dnes.dir.bg
 
 
 
15 Дек 20227015 Дек 202212915 Дек 202226315 Дек 202237915 Дек 202217515 Дек 2022140КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани14 Дек 202223909 Дек 202266408 Дек 202287824 Sep 20223407
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР